Miten tehdä teollisesta maalaamosta energiatehokkaampi?

Teollisissa maalaamoissa on suuri potentiaali vihreän siirtymän toteuttamiselle. Keskikokoisen jauhemaalausprosessin energiankulutus on 1000 kWh, ja se tuotetaan vielä suurimmaksi osaksi fossiilisilla polttoaineilla. Energiatehokkaampi ratkaisu kappaleiden lämmittämiseen, kuivaamiseen ja verkkouttamiseen on 100 prosenttisesti sähköllä toimiva infrapunauuni. Laitteiston avulla voidaan merkittävästi edesauttaa vihreää siirtymää. 

Suomi tähtää hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä. Sen keskiössä on irtautuminen ilmaston hiilidioksidipäästöjä lisäävistä fossiilista polttoaineista. Tarve päästöjen vähentämiselle ja energiatehokkuuden lisäämiselle tiedostetaan myös teollisissa maalaamoissa, mutta konkreettiset toimet ovat alalla vielä vähäisiä. Tarvitaan lisää tietoa ympäristöystävällisimmistä tuotantomenetelmistä ja niiden soveltuvuudesta omaan toimintaan.

Hyviä uutisia pintakäsittelyteollisuudelle

Lahtelaisen Core Automation Oy:n sähkö- ja automaatioalan asiantuntijat ovat tarttuneet härkää sarvista. Yrityksessä suunnitellaan, asennetaan ja huolletaan ympäristöystävällisiä ratkaisuja vaativaan maalinkuivatukseen eli verkkouttamiseen. Teollisiin maalaamoihin soveltuva osaratkaisu, IRT-Booster, on laadukas Hedson Technologies AB:n IRT Systems -sähköinfrakuivain. Sen avulla voidaan merkittävästi edesauttaa vihreää siirtymää.

Potentiaalia infrapunateknologian käyttöönotolle riittää, sillä ylivoimaisesti suurin energiamäärä teollisessa maalaamossa kuluu kappaleiden lämmittämiseen, maalattavien kappaleiden kuivaamiseen kuumalla ilmalla sekä jauhemaalin tai nestemaalin verkkouttamiseen kuuman kiertoilman avulla. Tämän energian tuottamiseen käytetään pääosin fossiilista polttoainetta, kuten nestekaasua, maakaasua ja öljyä. Täysin sähköenergialla toimivalla infrapunauunilla prosessi saadaan toteutettua paljon ympäristöystävällisemmin:

– Energiaa kuluu jopa 20–40 prosenttia vähemmän kuin perinteisillä neste- ja maakaasulla toimivilla kuivatusuuneilla, ja se on lisäksi puhtaampaa, kertoo hallituksen puheenjohtaja Santeri Peltola.

Osaksi nykyisiä maalauslinjoja

Ratkaisua voi käyttää joko avustamaan tai joissain tapauksissa kokonaan korvaamaan perinteinen menetelmä. Laitteisto on helppo sovittaa jälkiasennuksena mihin tahansa maalauslinjaan ja se sijoitetaan kaikissa kuljetusjärjestelmissä ennen kuivaus- tai verkkoutusuunia. Sähköinfran avulla maalatut kappaleet esilämmitetään jauhemaalin sulamispisteeseen ennen kuin kappaleet menevät kaasu-uuniin.

Näin infrapunauuni säästää energiaa maalausprosessissa: 
    • Laitteisto on päällä vain silloin, kun kappaleita on menossa uuniin. Esilämmitystä ei tarvita.
    • Täysi teho saavutetaan 0,8 sekunnissa. Sammuu lähes välittömästi.
    • Kaasulämmitteisen konvektiouunin lämpötilaa voidaan laskea, jolloin fossiilisen polttoaineen kulutus vähenee.
    • Joissain tapauksissa maali voidaan verkkouttaa pelkällä  infrapunalaitteistolla, jolloin maalaamo pääsee kokonaan irti fossiilisesta kaasusta ja voi ostaa tarvittavan sähkön uusiutuvalla sähköenergialla.
    • Todistetut energiakustannussäästöt. Kysy esimerkkejä!

Yhteisenä tavoitteena kestävä lopputuote

Hyvin suunniteltu ja toteutettu pintakäsittely on oleellinen osa teollisuustuotteiden valmistusprosessia ja laadukasta sekä kestävää lopputuotetta. IRT-Boosterilla se tapahtuu ilmastoystävällisemmin. Se kuten kaikki muutkin Hedson Technologies AB:n ratkaisut tarjoavat korkeaa suorituskykyä jättäen samalla pienimmän mahdollisen ympäristöjalanjäljen. Yhtiö on sitoutunut ylläpitämään korkeita standardeja ja pyrkii minimoimaan sekä luonnonvarojen käytön että ympäristövaikutukset. Hedson Technologies AB:lle on myönnetty ISO 9001- ja ISO14001-sertifikaatit.

Core Automationilla vihreä siirtymä nähdään teollisten maalaamojen kasvun perustana:

– Enemmän ja laadukkaampaa pitää saada aikaan vähemmällä ympäristökuormalla. Haluamme auttaa asiakkaitamme maalauslinjastojen päivittämisessä tämän päivän ja tulevaisuuden tarpeisiin.

Oletko kiinnostunut kuulemaan lisää infrapunalaitteistomme eduista tai asiakkaittemme käyttökokemuksista? Ota yhteyttä asiantuntijaan:

Santeri Peltola
040 709 1199

santeri.peltola@coreautomation.fi

Maalauslinjojen infralaitteistojen myynnissä tehdään yhteistyötä teolliseen pintakäsittelyyn perehtyneen Roikkuu Oy:n kanssa.
Lue myös ”Miten tehdä teollisesta maalaamosta tehokkaampi?”